måndag 7 maj 2012

När hunden inte vill äta

Så åker bebisskeden fram :)
Då blir det genast intressant och maten slinker ner illa kvickt.



Han har ätit dåligt ett par dagar nu. Vet inte vad det beror på, men efter att i stort sett ha hoppat över flera mål så måste man ju ta till något knep så att han får i sig lite mat.



2 kommentarer:

  1. Varför äter han inte? Mår han dåligt på något sätt? Vet att du skrivit om något preparat du köpt hos veterinären men minns inte vad och förstod inte varför han fick det?

    Vet också att du skrivit något om färskfoder så då har du alltså hittat det men lät inte som om han enbart äter färskfoder. Varför inte?

    Tyson var heller inte matglad. Fick i stort sätt sett över dagen i sig sin ranson men det var knappt och han var inte särskilt förtjust i mat oavsett foderbyte och knep. Känner igen det där med att äta från sked funkar! :-)

    Vet inte om du hört men han blev sedan sjuk och som lam i hela bakkroppen. Veterinären tolkade det som inflammation i lederna orsakad pga nedsatt immunförsvar pga dålig mage orsakad av hans kost. Han har troligen genom hela sitt liv haft konstant magkatarr. Han har fisit oerhört vidriga fisar och vi har skrattat. Inte förstod vi att det berodde på att stackaren mådde så dåligt.

    Veterinären ville sälja ett dietfoder till oss men jag var mycket spektisk och tveksam. Istället gjorde jag egna risavkok och började läsa olika teorier om vad hundar behöver, vad de historiskt livnärt sig på och vilka olika kostalternativ det finns.

    Jag började misstänka att han var allergisk mot spannmål och tog kontakt med en leverantör av färskfoder. Hon trodde inte att så var fallet utan att det nog bara på det stora hela var det vidriga torrfodret som orsakat hans tillstånd. Vi började då ge honom Nordic färskfoder. Vi började med bassorten som även innehåller spannmål och skulle gå över till den spannmålsfria o
    han fortsatte må dåligt.

    Han älskade det från första stund! Vi har fått en ny hund. Han fullkomligen älskar sin mat. Han slänger sig över den. Han är glad och pigg och har numer en fungerande mage. Allt fisande har försvunnit och det märks verkligen hur bra han mår. Kommer det en odör idag beror det på något annat vi tillfälligt stuckit till honon. Numer är han så bra i magen att han till och med klarar svårsmälta grejer och starkt kryddad mat.

    Numer har vi gått över till Vom og hundemat. Den innehåller inget spannmål men det var egentligen inte därför vi bytte utan främst pga smidigare leverantör och att den är betydligt trevligare för oss att hantera. Den är i stort sett luktfri till skillnad från Nordic som luktar koskit.

    Äter inte Zeke när han får färskfoder?

    SvaraRadera
  2. När Zeke var liten valp var han helt tokig i mat. Då hade han nog ätit den dubbla ransonen om han fick. Sen helt plötsligt så tyckte han inte att torrfoder var så gott längre och dessutom fick han problem med benen. Vet dock inte om de två sakerna hör ihop, men det var ju en jobbig tid för honom med ont i benen och sen två operationer. Pratade med veterinären om hans matproblem då när vi ändå var på så många besök och han trodde att han hade fått magkatarr efter att han ätit så mycket smärtstillande under en längre tid. Fick då Losec utskrivet och han åt det i flera omgångar, vilket gjorde att han åt lite mer mat och kräktes lite mindre. Eftersom torrfoder alltid har gått trögt att ge honom så bytte jag till färskfoder. Det åt han gladeligen i ett par dagar, men sen var det inte lika gott längre. Då började jag ge torrfoder på morgonen och färskfoder på kvällen. Det fungerar mycket bättre så nu brukar han faktiskt äta i stort sett varje dag. Problemet med Zeke tror jag är att han tröttnar på att äta samma sak dag varje gång han får mat.

    Preparaten jag köper hos veterinären är Glucosamin som ska göra att han förhoppningsvis kan leva lite längre utan att få för ont i sina ben. Vet inte om du läst det, men han fick osteochondros (artros) i båda frambenen när han var ett halvår gammal.

    Låter otäckt det som Tyson råkade ut för när han blev lam. Några sådana problem eller allergiska reaktioner har vi inte märkt av. Han fiser inte särskilt mycket heller så jag tror helt enkelt att han är kräsen med maten. Det verkar dock inte vara någon fara längre för nu har han gått upp några kilon och enligt veterinären har han aldrig varit för smal.

    Tycker det är kul att kunna läsa din blogg och följa lillens utveckling. Han är verkligen jättefin!

    SvaraRadera