tisdag 9 augusti 2011

Efterlyser erfarenhet!!

Det är nämligen så att eftersom Zeke aldrig kommer att användas i avel så har vi beslutat oss för att låta kastrera honom. Vi tror att han kommer att få ett lugnare och mer harmoniskt hundliv eftersom han verkar ha ett väldigt dominansbehov. Dessutom finns det ju ingen anledning att inte kastrera honom. Ställa ut honom kan man ju göra ändå om man skulle vilja. Bara intyg finns att han haft båda testiklarna nere så ska det ju inte vara några problem.

Nu är det så att jag tänker väldigt mycket på NÄR vi ska göra det och det är detta jag gärna vill höra vad andra har för erfarenheter. Zeke kommer ju att opereras i benet om ett par veckor och min första tanke var att höra med veterinären om de kunde kastrera honom samtidigt. Då blir det ju bara en sövning och en period med tratt på sig iställett för två. För Zekes del kanske detta är det bästa.
Det som får mig att tveka är att han inte lyfter på benet när han kissar ännu. Han har ju inte fått alla hormonerna än och då är jag rädd för att störa hans utveckling. Jag vill inte ha en liten och tanig hanhund utan en grov och muskulös.

Jag har läst mycket på nätet, men där hittar man ju liksom inte svaret. Alla har ju olika åsikter om när det är dags för kastrering. Det är därför jag vill höra om erfarenheter istället för teorier.

Jag vet ju även att det är större risk att vissa "problembeteenden" finns kvar efter kastrering ju längre man väntar eftersom de då är inlärda. Men det är ju inte säkert att en kastreing skulle ta bort dem ändå eller? Dessa beteenden borde ju gå att träna bort.

Har du eller har du haft en hanhund som kastrerats innan könsmognad så skicka gärna en kommentar med erfarenheter. Det jag vill veta är hur storleken på hunden påverkades och även hur beteendena förändrades.

 Detta kanske kan hjälpa oss i våra grubblerier. Det börjar ju närma sig för hans operation i benet så det är ju dags att bestämma sig snart.



2 kommentarer:

  1. Tyvärr så kan jag nog inte hjälpa dig :-( Har bara erfarenhet av en tik som kastrerades pga bla hormonrubbning. Hon var lika "våldtäcks benägen efteråt ;-) Men hon fick en otroligt dålig pälskvalitèt och det har jag hört av flera att det är vanligt. Däremot så var det inga problem att hålla vikten på henne som många har.
    Jag kan endast jämföra 2 Islands hingstar, en tagen tidigt och den andra sent. Enda skillnaden är att den som tagits sent har den fina "hingst hållningen" kvar.

    Cecilie som har Frost, Smalis kullbror, kastrerade honom i våras.Han var ju då ca 2 år, men du kanske kan fråga henne. Annars kan du ju lägga ut frågan på tex Bukefalos eller vovve.

    Lycka till med operationen. Tycker så synd om er att det skulle bli som det blev. Men tyvärr! Det här med hundar är ett lotteri, man vet aldrig!

    Men härliga unghundar har vi :-)

    SvaraRadera
  2. ledarhundar (blindhund) i Norge kastreras redan vid 6 månaders ålder. Hör med någon specialist veterinär då får du ett säkrare svar.

    SvaraRadera